It’s not a challenge, it’s a training that makes you best

Moji VR treninzi upravo postaju javni.

Odlučila sam dnevnom bilješkom popratiti sadržaje koji mi privuku pažnju. kako ću ih postati ovdje, primarni izvor inspiracije će mi biti vaši postovi na mom LinkedIn feedu, a ponekad i stvarni događaji kojima ću nazočiti.

Zašto postovi?

– neki se jednostavno moraju vizuelno zabiljeziti

– neki su mi izazov

– a neki su mi jednostavno u pravom trenutku uletili u kadar tj. na feed

– znaci, slucajnim odabirom sretnem vas post i nacrtam ga – i tagam autora posta, naravno

– vidite li post koji traži da ga se nacrta? tagajte vi mene 🙂

Zašto to radim?

– pripremam se za vizualno bilježenje Konferencije Kreativni Puls, pa mi treba intenzivna warm-up praksa

– a pošto se vizuelno bilježenje uvijek događa javno, dobro je da su i treninzi javni

Što je moj gain: 

Redovita dnevna praksa koja mi ima dodatnog smisla, motivira me za više, i povezuje s drugim ljudima.

Bit ovog posla je da brzo, jednostavno i redovito vizuelno biljezim tudje rijeci. Da bi to u stvarnoj situaciji (na radionici, sastanku ili konferenciji) što bolje odradila, treniram. I to je to.

Vizualno biljezenje vam je kao trcanje, sto vise vjezbate, bolje I dalje trcite.

Dragi ljudi čije sam postove vizuelno zabilježila,

nadam se da ste s tim ok. Ako slučajno niste, javite mi pa ću maknuti svoj post.

Naravno, veselilo bi me da ste ludo oduševljeni, ali ako i niste, sve ok – ovo je ipak samo moja praksa u kojoj možete i ne morate aktivno sudjelovati.

Onima čije sam postove nacrtala rado ću mailom poslati sken crteža – naravno, ako mi jave da ga žele i pošalju mail adresu na koju im ga mogu poslati, a zauzvrat bih rado dobila uzvratnu fotku i/ili link instalacije i/ili načina korištenja istog.

Imate li pitanje, komentar i želite li samnom podijeliti svoje mišljenje ili stajalište, javite se – veselim se vašim porukama.

Želite li znati više o tome kako vizualni prikazi pomažu u razmišljanju i donošenju odluka, pročitajte i članak “Vizualno razmišljanje + Radna memorija našeg uma = Naš problem solving team”

Želite li i sami istražiti vizuelnu facilitaciju? Javite nam se za više informacija o nadolazećim trening-radionicama Vizualnog razmišljanja i facilitacije (mailom na hello@viziom.net, dijana@dijananovak.com ili pozivom na +385 95 588 1000)

Držite li sami radionice, treninge i sastanke koje želite popratiti vizualnim bilježenjem? Radite li s podacima ili izvještajima koje želite prikazati na vizuelan način? Rado ćemo vizualno podržati vaše aktivnosti i projekte.

Svaka suradnja praćenja vašeg internog i autorskog sadržaja je popraćena dokumentom o diskreciji s naše strane.

.

.

.

Zašto ovo nije challenge?

Svakodnevno crtkaram cijeli život. Ako koji dan nisam crtala, onda sam fotkala, editirala, snimala video. Poneki dan slikala, radila fusing stakla, nakit, odjeću, plela – sve to onako usput, uz “ozbiljan posao”. Nimalo slučajno. moji radovi su pronašli put do nekoliko galerija u USA, do muzeja contemporary art u Koreji i do nekoliko publikacija.

Znači, svakodnevno nacrtati skicu meni nije challenge. U mom razumijevanju tog pojma, “challenge” bi mi bio da sam nova u crtanju ili nova u prebacivanju sadržaja iz jednog modaliteta u drugi, pa želim vidjeti da li to i koliko mogu. Challenge napraviš jednom, dokažeš da možeš, i onda se ideš challengirati s nečim drugim.

Trening – to je ono što radiš svaki dan, i u čemu drilaš praksu u kojoj si dobar. Treningom postižem da uvijek mogu dobro.

Odnos između treninga i challenge-a je kao onaj između dijete koju treba držati svaki dan i koja propadne ako jedan dan zezneš, i odmjerenog načina prehrane kojeg se veselo držite cijelo vrijeme, i u kojem možeš “omanuti” obrok, ali se već sa sljedećim vratiš na pravi track.

Ono što ću ja u ovoj praksi svakako “omanuti” su vikendi, ali i dani kad će mi se postati nešto drugo.

Možda je ova verbalna razlika samo u mom uhu i mom centru za razumjevanje teksta, ali mislim da je u životu važno sam sebi pravilno spojiti terminologiju i akciju – to vam je ono s razlikom između “moram” i “hoću”.