Komentirate li GIF-om?

reci mi to gif-om

Znate što je GIF, zar ne?

GIF = graphic interchange format

Izgleda kao malo ispredkidani kratki crtani ili slikovni video, često s kratkom, velikim slovima napisanom porukom. FB vam ga automatski ponudi kada pišete komentar na neki post. LinkedIn ga za sada još ne nudi kao mogućnost.

Koristeći GIf, lako možete stereotipnu poruku zamijeniti ekspresivnim i življom slikom. Umjesto dugačkog objašnjavajućeg komentara (za napisati kojeg vam treba 20 minuta tipkanja, a koji će rijetko tko do kraja pročitati) možete u sekundi odgovoriti slikom koja vrijedi bar 1000 riječi plus one 4 koje podebljavaju ono što je pisac htio reći.

Na primjer, umjesto stereotipnog “čestitam” komentirate ovako:

Ovo puno više govori, zar ne?

Ako ovo radite, to znači koristite se slikovnim rječnikom i vizuelnim razmišljanjem. Razumijete ga, naravno … a kako ga govorite, tj pišete?

Naime, kada u svoje misaone tokove propustimo kroz kanal Um – Ruka – Papir, puno toga nam se u trenutku pojasni. Jednako kako nam je lakše protumačiti nečiji komentar GIF-om nego čitati 10 redaka pojašnjenja što je pisac htio reći, tako nam je lakše na papiru posložiti svoje vlastite misli i vidjeti ih zajedno. Ono što je zapisano na neki način počinje biti stvarno, lakše pregledno, a međusobni odnosi različitih djelova informacija su jasnije vidljivi.

Kad se razgovara o praksi Vizuelnog mišljenja i korištenja istog u poslovnom okruženju, većina ljudi kaže “ma ne znam ti ja crtati!”.

No crtanje uopće nije poanta stvari, nije poanta riječ “automobil” zamijeniti crtežom istog, koristiti se može samo i isključivo tekst, i najobičnije crte i linije za povezivanje i označavanje istog.

I da, tek kad isprobate, vidite da su post-it-i dobri, ali ni blizu toliko dobri i kreativno produktivni kao slobodno korištenje pisanog prostora, sukladno važnosti i potrebi koju napisane informacije nose.

U svom radu “What’s Going on in This Picture? Visual Thinking Strategies and Adult Learning” H. Landorf (Florida International University) piše o istraživanju i načinima korištenja strategija vizualnog razmišljanja, te zaključuje:

VTS (Visual Thinking Strategies) has been proven to enhance reading, writing, comprehension, and creative and analytical skills among students of all ages. “

Svu potrebnu opremu (um, oko, ruku, papir i pokoji marker) potrebnu za Vizuelno razmišljanja posve sigurno imate. Ja uvijek ovaj način rada uspoređujem s trčanjem – od uspješne prakse trčanja me dijeli samo trening. A u vizuelnom razmišljanju sam do sada odradila preko nekoliko maratona, od kojih je mi je jedan od prvih bio na arhitektonskom fakultetu.

Stoga radionice Vizuelnog razmišljanja uvijek nazivam i podrazumijevam treninzima. Treniramo posložiti i odabrati svoj vizualni rječnik, treniramo i isprobavamo graditi svoje šprance i predloške za redovitu praksu. Kao i trčanje, i ovaj trening traži redovnu praksu, i lakši je uz vodstvo i podršku. Veselilo bi me da vas podržim u vašoj!